'Telefoonkabels iPhone zijn een grote ergernis'

24 oktober 2017

Het is een bekend probleem: je wil je iPhone opladen en plots reageert de telefoon niet meer op de oplaadkabel. Kassa heeft onder kijkers een enquête gehouden. Van de ruim 1000 bezitters van een iPhone zegt 70 procent dit probleem te herkennen en met enige regelmaat last van te hebben. Ongeveer een derde van deze respondenten heeft dit met twee of meer kabels meegemaakt.

Apple certificatie
Apple werkt met zogenaamde lightningkabels. Deze kabels zijn in grofweg drie groepen in te delen:

 

  1. Niet-gecertificeerde kabels
  2. Door Apple gecertificeerde kabels
  3. Originele Applekabels

Bij originele Applekabels zit in het puntje (het gedeelte dat je in je telefoon steekt) een chip die met de iPhone communiceert. Deze originele kabels zijn door Apple zelf geproduceerd. Het kan ook zijn dat een kabel gecertificeerd is door Apple. De prijs van een originele Applelader ligt rond de 25 euro. Dan is hij door een andere fabrikant dan Apple gemaakt, maar bevat hij een chip die door Apple wordt geleverd. Deze certificatie kunnen fabrikanten tegen betaling bij Apple aanvragen. Als dit het geval is, dan staat er een MFi-logo op de verpakking: Made For iPhone/iPad/iPod. Deze laders zijn er in verschillende prijsklassen vanaf 10 euro.

Bij niet-gecertificeerde kabels mist deze chip of is hij nagemaakt. Hierdoor kan het zijn dat de kabel door de telefoon geblokkeerd wordt. Soms komt de melding “deze kabel of dit accessoire is niet gecertificeerd en werkt mogelijk niet goed met deze iPhone” in beeld, maar het kan ook dat de telefoon gewoon niet meer op de kabel reageert. Deze niet-gecertificeerde laders kosten vaak maar een paar euro.

Proef op de som
Kassa nam de proef op de som. Samen met Apple-experts René Smit, eigenaar van reparatiebedrijf The Fixables, en Theo van den Belt, eigenaar van reparatiebedrijf Logicboard, testten we gecertificeerde en originele Applekabels om te zien of ze echt van Apple zijn. Dit kan met een apparaatje dat de chip van de kabels kan lezen. Ook hebben we de kabels opengesneden om te zien of er fysiek een chip aanwezig is. De gecertificeerde kabels zijn van verschillende winkels en merken. De originele Applekabels zijn gekocht bij webshop Bol.com.

Alle door ons gekochte kabels met het “Made For iPhone”-logo erop bleken daadwerkelijk een gecertificeerde chip te bevatten. Uit de test met de Applekabels kwam echter iets opmerkelijks: 7 van de 9 kabels bleek geen originele chip te bevatten.

Niet van echt te onderscheiden
De imitatiekabels voor de consument zijn niet van echt te onderscheiden. Het stickertje kan net anders zitten of het kartonnetje zit net iets te stevig vast: alleen een deskundig oog weet op welke details hij moet letten. Apple verwijst naar hun website waar te lezen is hoe je een imitatiekabel van een Apple origineel kunt onderscheiden.

De technologiedeskundige raadt consumenten aan een gecertificeerde kabel kopen die fysiek sterk is, vaak zijn deze kabels wat dikker dan de kabels van Apple zelf. De originele kabels van Apple zijn namelijk vrij breekbaar en kunnen bij de aanhechting van de kop breken.

Ga voor de juiste laadproducten naar onze DaMi-Smartware Webshop.

Bron: Kassa (BNNVARA)

Home Nieuws 'Telefoonkabels iPhone zijn een grote ergernis'