Samsung streeft Apple in het eerste kwartaal van 2018 opnieuw voorbij als grootste smartphonemaker.

3 mei 2018

Dat blijkt uit een analyse van het Britse onderzoeksbureau Canalys.

In het eerste kwartaal van 2018 werden volgens de marktonderzoeker wereldwijd 337 miljoen smartphones verkocht. Bijna een kwart (23,6 procent) werd verscheept door Samsung, wat neerkomt op 79,5 miljoen exemplaren.

Apple, dat de koppositie in het vierde kwartaal van 2017 had overgenomen, verkocht de afgelopen drie maanden ruim 52 miljoen smartphones (15,5 procent).

De twee bedrijven werden gevolgd door de Chinese smartphonemakers Huawei, Xiaomi en Oppo, die hun positie op de respectievelijk derde, vierde en vijfde plek wisten vast te houden.

Krimpende markt

De wereldwijde smartphonemarkt bleef in het eerste kwartaal van 2018 krimpen, concludeert Canalys. Vergeleken met dezelfde periode in 2017, verkochten alle smartphonemakers twaalf miljoen smartphones minder, een daling van 3,4 procent.

Van de vijf grootste spelers verkocht zowel Samsung als Oppo minder exemplaren dan een jaar eerder. Het Chinese bedrijf Xiaomi was relatief de grootste stijger. In de eerste drie maanden van vorig jaar verkocht het bedrijf nog 12,9 miljoen smartphones. Afgelopen kwartaal waren dat er 28,3 miljoen; een stijging van ruim 119 procent.

"In zeer verzadigde markten, zoals de Verenigde Staten, China en West-Europa, heeft het gebrek aan innovatie geleid tot een tekort aan vraag van consumenten", schrijft Canalys. "Groei zal in 2018 lastig worden."

Door: NU.nl/ANP 

Home Nieuws Samsung streeft Apple in het eerste kwartaal van 2018 opnieuw voorbij als grootste smartphonemaker.