Nooit meer vragen om iPhone-oplader: Apple stapt met iPhone 15 over op USB-C

12 september 2023

De iPhone 15 is niet meer op te laden met de Lightning-kabel van eerdere iPhones. Op de nieuwe telefoon gaat dat via USB-C. Dat kondigde Apple dinsdagavond aan tijdens de presentatie van nieuwe iPhones voor komend jaar.
 

Nieuwe Android-telefoons gebruiken inmiddels allemaal al USB-C om op te laden. Maar Apple bleef vasthouden aan zijn eigen Lightning-kabeltje. Op kantoren en in huizen vol visite klonk daardoor vaak: "Heeft er nog iemand een iPhone-oplader?" Maar die vraag zal in de komende jaren uitsterven.

Al sinds de iPhone 5 in 2012 werd uitgebracht, is Lightning de standaard voor telefoons van het bedrijf. Deze kabels zijn alleen in combinatie met bepaalde Apple-apparaten te gebruiken en werken niet op Android-toestellen.

Apple hield lange tijd vol dat keuze in producten leidt tot meer innovatie op de markt. De overstap naar USB-C komt dan ook niet uit eigen beweging. Europese wetgeving zorgt er nu voor dat Apple overstag moet. Door nieuwe regels van de EU moeten alle nieuwe telefoons vanaf eind 2024 verplicht met USB-C opgeladen kunnen worden. Apple sorteert daar nu op voor.

Eén kabel voor alle apparaten

De nieuwe Europese afspraken werden vorig jaar gemaakt door de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Europese lidstaten. "We hebben een deal over de universele oplader", luidde het enthousiaste bericht van Eurocommissaris Thierry Breton op het sociale netwerk X.

Overstappen op USB-C heeft een aantal voordelen. Zo is straks nog maar één kabel nodig om alle apparaten op te laden - van telefoons tot laptops en tablets. En dat moet meteen een einde maken aan lades vol met kabeltjes die niet of nauwelijks worden gebruikt. Ook hoopt Brussel dat de verandering tot minder elektronisch afval leidt.

"USB-C is de universeel geaccepteerde manier om apparaten op te laden", zei Apple bij de aankondiging. "De aansluiting is al jaren in Apple-producten te vinden. Nu werkt die ook in combinatie met iPhones."

Apple presenteerde overigens ook een update voor de AirPods Pro 2. De draadloze oordoppen met ruisonderdrukking zijn door middel van het nieuwe doosje ook met USB-C op te laden. Dit is de enige vernieuwing voor de dopjes dit jaar.

Overige iPhone 15-aankondigingen

  • Er komen vier nieuwe iPhones, allemaal met USB-C.
  • Ook goedkopere iPhones krijgen het Dynamic Island, de inkeping met Face ID en cameralens.
  • De Pro-modellen zijn gemaakt van sterker en lichter materiaal: titanium.
  • Apple beweert dat de nieuwe Pro-toestellen gemakkelijker zijn te repareren.
  • Het mute-schuifje op de iPhone 15 Pro (Max) is nu een knop die je zelf kunt instellen, bijvoorbeeld om de camera te openen.
  • De iPhone 15 Pro en Pro Max krijgen de nieuwste en snelste A17 Pro-chip.
  • De iPhone 15 en 15 Plus krijgen een A16 Bionic-chip (uit de iPhone 14 Pro).
  • Significante camera-update voor iPhone 15 en 15 Plus: standaardlens van 12 naar 48 megapixels.
  • De iPhone 15 Pro Max kan verder optisch inzoomen: van drie keer naar vijf keer. Op de 15 Pro kun je drie keer zoomen.

Foto: Apple

Kleine updates voor de Watch

Apple kondigde ook nieuwe Apple Watches aan. Bij de Series 9 en Ultra 2 ligt de focus op verbeteringen aan de processor, de S9. De Watches moeten daarmee niet alleen sneller worden. Zo worden spraakopdrachten via Siri straks op de Watch zelf verwerkt, en niet langer via de cloud. Daardoor krijg je sneller antwoord.

Een nieuwe functie voor de Watch is 'double tap'. Door twee keer met je wijsvinger op je duim te tikken, kun je bijvoorbeeld telefoontjes opnemen of een timer uitschakelen. De optie is bedoeld voor situaties waarin je maar één hand vrij hebt.

Door: Rutger Otto
Beeld: Apple

Home Nieuws Nooit meer vragen om iPhone-oplader: Apple stapt met iPhone 15 over op USB-C