Apples diensten redden mager kwartaal van iPhone-verkopen

4 augustus 2023

Apple verkocht het afgelopen kwartaal minder iPhones, Macs en iPads. Daardoor daalde de totale omzet van het bedrijf voor het derde kwartaal op rij. Een lichtpuntje voor Apple was de verkoop van digitale producten, zoals abonnementen op Apple Music en iCloud.

Vooral de iPhone-verkoop valt tegen. Verkopen van Apples telefoon vielen het afgelopen kwartaal ruim 2 procent lager uit dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De kwartaalomzet van iPhone-verkopen kwam uit op 39,7 miljard dollar (36,25 miljard euro). Analisten hadden op hogere opbrengsten gerekend.

"De Amerikaanse smartphone-industrie is op dit moment lastig", zei Apple-directeur Tim Cook tegen CNBC. Maar ook de iPad deed het veel minder goed; afgelopen kwartaal gingen 20 procent minder iPads over de toonbank dat een jaar eerder. Mac-verkopen daalden met 7 procent.

Alleen de draagbare gadgets van Apple deden het iets beter. De opbrengsten van onder meer AirPods en de Apple Watch groeiden op jaarbasis met 2 procent tot 8,28 miljard dollar.

De maanden april tot en met juni vormen doorgaans de minste kwartalen voor Apple-producten. Dat komt vooral omdat in het huidige kwartaal de nieuwe iPhone wordt aangekondigd, nog steeds het paradepaardje van het bedrijf. Van de iPhone 15 wordt veel verwacht met mogelijk een nieuw ontwerp.
 

Diensten van Apple zorgden voor record

Apple zag wel een lichtpuntje in de opbrengsten uit diensten zoals de App Store en Apple Music. De dienstentak groeide met 8,2 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Cook spreekt van een recordomzet en meldt dat er inmiddels een miljard abonnees zijn die betalen voor digitale producten van het bedrijf. Apple legt steeds meer de nadruk op diensten om de verminderende iPhone-verkopen te compenseren.

In totaal kwam de omzet van Apple in het afgelopen kwartaal uit op 81,8 miljard dollar. Dat is 1 procent minder dan een jaar geleden. De nettowinst bedroeg 19,9 miljard dollar, een verbetering ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Toen stond de teller op 19,4 miljard dollar.

Door: Nu.nl redactie
Beeld: Getty Images

Home Nieuws Apples diensten redden mager kwartaal van iPhone-verkopen