Apple neemt na ruim twintig jaar afscheid van de iPod

10 mei 2022

Apple stopt met de productie van zijn muziekspeler iPod, meldt het bedrijf dinsdag. De iPod Touch, het laatste model dat Apple maakte, blijft beschikbaar zolang er voorraad is. Dat model was de afgelopen jaren al niet meer vernieuwd, waardoor het einde niet geheel onverwacht komt.

De iPods waren vooral begin deze eeuw een populaire manier om muziek te luisteren voordat smartphones die rol overnamen.

Apple bracht zijn eerste iPod eind 2001 op de markt. Dat model bood ruimte aan duizend liedjes. Latere modellen werden steeds kleiner en boden meer ruimte voor muziek. Sommige modellen kregen een kleurenscherm om filmpjes op te kijken. De iPods waren onder meer te herkennen aan een ronde knop voor de besturing, het zogeheten klikwiel. Door daaroverheen te draaien met de vinger konden gebruikers door hun muzieklijst heen bewegen.

In 2007 kwam Apple met de iPod Touch, een soort iPhone zonder telefoonfunctie. De laatste generatie daarvan werd in 2019 op de markt gebracht.

Door de opkomst van smartphones werden er al jaren steeds minder muziekspelers verkocht. Ook zorgden muziekstreamingdiensten voor minder vraag naar de spelers, waar je handmatig muziekbestanden op moest zetten.

Door: NU.nl/ANP
Beeld: ANP

Home Nieuws Apple neemt na ruim twintig jaar afscheid van de iPod