Tijdgevoelige meldingen: zo krijg je belangrijke notificaties meteen binnen

28 oktober 2023

Sinds iOS 15 maakt Apple onderscheid tussen twee soorten meldingen: gewone meldingen en de zogenaamde tijdgevoelige meldingen. Tijdgevoelige meldingen zijn notificaties die dermate belangrijk zijn dat je ze niet mag missen. Sommige van Apple’s standaardapps versturen tijdgevoelige meldingen en apps van derden kunnen ook dergelijke meldingen versturen. Tijdgevoelige meldingen werken met de nieuwe Focus-modus en met het geplande overzicht.

Focus zorgt ervoor dat je geconcentreerd aan een taak kunt werken. Je kunt per focusmodus instellen welke personen en apps je mogen storen. Maar als de rookmelder af gaat, of als er iemand voor de deur staat met een pakketje, wil je dat natuurlijk wel meteen weten. Met Tijdgevoelige meldingen wordt bepaald of een melding meteen getoond moet worden, ook als je Focus hebt ingeschakeld. Onder Focus valt ook Niet storen en de Niet storen tijdens autorijden-functie.

Tijdgevoelige meldingen op het toegangsscherm.

Het geplande overzicht van notificaties combineert meldingen van minder belangrijke apps in één overzicht. Dit overzicht wordt op een door jezelf gekozen tijdstip verzonden, waarin dan alle recente meldingen staan van apps die je aan dit overzicht hebt toegevoegd. Maar de tijdgevoelige meldingen kunnen dit overzicht omzeilen. Je zorgt er daarmee dus voor dat de écht belangrijke meldingen altijd meteen binnenkomen.

Tijdgevoelige meldingen inschakelen

Tijdgevoelige meldingen worden dus meteen getoond, maar je moet het wel even handmatig inschakelen. Je kan bij een geschikte app aangeven of tijdgevoelige meldingen altijd onmiddellijk afgeleverd moeten worden. Het is niet mogelijk om zelf te bepalen welke apps en meldingen tijdgevoelig zijn. Dit wordt altijd bepaald vanuit de ontwikkelaar.

Om voor een app die ondersteuning biedt voor dit type pushnotificaties de tijdgevoellige in te schakelen, doe je het volgende:

 1. Open de Instellingen-app.
 2. Tik op Berichtgeving.
 3. Kies de app waarvoor je de instelling wil aanpassen.
 4. Zie je hier een optie voor Tijdgevoelige meldingen, dan is de app geschikt en aangepast. Zet de schakelaar hier dan aan.

Tijdgevoelige meldingen voor een app inschakelen.

Je kan dit type meldingen ook inschakelen voor de Focus-functie. Dat doe je zo:

 1. Ga in de Instellingen-app naar Focus.
 2. Tik op een van de opties, bijvoorbeeld Niet storen.
 3. Tik onder het kopje Toegestane meldingen op Apps.
 4. Zet de schakelaar aan bij Tijdgevoelig.

Tijdgevoelige meldingen voor Niet storen Focus inschakelen.

Voorbeelden van tijdgevoelige meldingen

Dit zijn enkele voorbeelden van apps en meldingen die dit type notificaties kunnen versturen:

 • Agenda: Waarschuwingen als je moet vertrekken om op tijd op je afspraak te komen.
 • Herinneringen: Meldingen op basis van tijd worden altijd meteen weergegeven.
 • Woning: Registreert een beveiligingscamera beweging als je niet thuis bent, dan krijg je de melding direct.
 • Parcel: Bekende app om pakketjes mee te volgen die altijd meteen een bericht stuurt als de status van je pakje verandert.
 • Carrot Weather: Meldingen over neerslag en weerswaarschuwingen.
 • Flitsmeister: Waarschuwingen voor flitsers, controles en meer.

Het gaat dus alleen om meldingen die meteen belangrijk zijn en niet om notificaties die ook wel even een paar uur op je kunnen wachten.

Bron: iCulture

Home Nieuws Tijdgevoelige meldingen: zo krijg je belangrijke notificaties meteen binnen