Home > Nieuws > T-Mobile stopt na jarenlange strijd met aanbied...

T-Mobile stopt na jarenlange strijd met aanbieden van Datavrije Muziek

T-Mobile stopt na jarenlange strijd met aanbieden van Datavrije Muziek

Onbeperkt gratis muziek luisteren kan binnenkort niet meer bij T-Mobile. De provider stopt op 31 maart 2023 definitief met het aanbieden van Datavrije Muziek. Dat is de provider overeengekomen met de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Datavrije Muziek is een zogenaamde zerorating-dienst. Daarmee kunnen T-Mobile-klanten onbeperkt muziek streamen via hun mobiele internetverbinding. Het dataverkeer dat bijvoorbeeld Spotify verbruikt, wordt niet van de databundel afgetrokken.

Datavrije Muziek werd in 2016 door T-Mobile geïntroduceerd. De ACM probeerde daar toen al een stokje voor te steken omdat het in Nederland niet zou mogen, maar oordeelde in 2017 dat het volgens de Europese wetgeving wel was toegestaan.

De regels waren niet helemaal duidelijk en konden op meerdere manieren uitgelegd konden. De hoogste Europese rechter heeft die onduidelijkheid vorig jaar weggenomen met het oordeel dat zerorating-diensten niet zijn toegestaan. Onder de Europese regels moeten providers neutraal zijn. Zij mogen geen diensten voortrekken of achterstellen. Met zerorating gebeurt dat wel.

De ACM meldt vrijdag dat het de afgelopen tijd T-Mobile er diverse keren op heeft gewezen dat ze de uitspraak van het Europese Hof moeten naleven. De mobiele aanbieder heeft toegezegd dat het uiterlijk op 31 maart 2023 zal stoppen met het aanbieden van Datavrije Muziek.

Datavrije Muziek was al niet meer verkrijgbaar voor nieuwe klanten

De toezichthouder is akkoord gegaan met de toezegging van T-Mobile. Volgens de ACM heeft de provider daarmee voldoende tijd om contact met klanten op te nemen en de dienst te beëindigen.

Overigens is T-Mobile vorig jaar al gestopt met het aanbieden van Datavrije Muziek aan nieuwe klanten of mensen die hun abonnement verlengen. Volgens de provider werd het steeds moeilijker om het streamen van muziek datavrij aan te kunnen bieden, omdat muziekstreamingdiensten zoals Spotify hun portfolio's uitbreiden. Naast muziek zijn er bijvoorbeeld ook podcasts en audioboeken te vinden.

Door: Nu.nl
Beeld: Getty Images